ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
"Μόρφωση είναι εκείνο που μένει όταν έχουμε ξεχάσει καθετί που μάθαμε στο σχολείο." (Α. Αϊνστάιν)
"Ο μαθηματικός είναι ένας τυφλός άνθρωπος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που ψάχνει μια μαύρη γάτα που δεν είναι εκεί." (Δαρβίνος)

Όταν έγινε η πρώτη διάσπαση του ατόμου και κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα, ο ίδιος ο Αϊζενχάουερ δήλωσε :
"Σήμερα ευρισκόμεθα στα προπύλαια της ελληνικής μαθηματικής".


Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Ανέκδοτη ιστορία : " Όυλερ εναντίον Ντιντερό ".

Τα μαθηματικά για την ύπαρξη του Θεού. 

Ο ρόλος του αυλικού μαθηματικού περιγράφεται θαυμάσια από την ακόλουθη ιστορία, που λένε ότι συνέβη με τον Όιλερ κατά την περίοδο της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη. Η Μεγάλη Αικατερίνη φιλοξενούσε τον ονομαστό Γάλλο φιλόσοφο και άθεο Ντενί Ντιντερό. Ο Ντιντερό δε σταματούσε να λοιδορεί τα Μαθηματικά, δηλώνοντας ότι δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική εμπειρία και
ως μόνο αποτέλεσμα παρεμβάλλουν ένα πέπλο ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα και τη φύση. Η Αικατερίνη κουράστηκε σύντομα από τον επισκέπτη της, όχι τόσο εξαιτίας των απαξιωτικών σχολίων για τα μαθηματικά, όσο για τις συνεχείς προσπάθειες να υποσκάψει τη θρησκευτική πίστη των αυλικών της. Ο Όιλερ προσκλήθηκε στην αυλή και του ζητήθηκε να συμβάλει στον περιορισμό της αθυροστομίας του ανυπόφορου άθεου. Ευγνώμων για την υποστήριξη της Αικατερίνης, ο Όιλερ συμφώνησε να βοηθήσει. Μπροστά στη συγκεντρωμένη Αυλή, απευθύνθηκε με σοβαρότητα στον Ντιντερό, λέγοντάς του: «Κύριε, (α + β^ν)^ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε». Λέγεται ότι μπροστά στο βάρος μιας τέτοιας μαθηματικής…απόδειξης, ο Ντιντερό αποσύρθηκε.
Πρόκειται για την κατατρόπωση του φιλοσόφου από έναν μαθηματικό. Στηρίζεται στην άγνοια του πρώτου που αγνοεί το Θεό ακριβώς όσο και τα μαθηματικά. Ο φιλόσοφος που αρνείται το Θεό που αγνοεί πρέπει να αρνηθεί και την ύπαρξη των μαθηματικών. Άρα μαθηματικά δεν υπάρχουν ..... Αν όμως υπάρχουν , τότε ίσως υπάρχει και ο Θεός! Εκεί βρίσκεται η ουσία της μαθηματικής απόδειξης ύπαρξης του Θεού που επιχείρησε ο Όυλερ στον Ντιντερό.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ηξερα οτι ο Euler ηταν κορυφη!!Αυτη ειναι η μαθηματικη λογικη,οχι οι μαλ****ς του Τζουβαρα!Επισης θα προτεινα τα ονοματα τοσο τεραστιων μαθηματικων να μη τα γραφεις στα ελληνικα!για να μπορουν κι οι λιγοτερο εξειδικευμενοι επισκεπτες του μπλογκ να τους θυμηθουν ευκολοτερα και να τους αναγνωρισουν αν τους δουν αλλου!!!

Δημοσίευση σχολίου