ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
"Μόρφωση είναι εκείνο που μένει όταν έχουμε ξεχάσει καθετί που μάθαμε στο σχολείο." (Α. Αϊνστάιν)
"Ο μαθηματικός είναι ένας τυφλός άνθρωπος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που ψάχνει μια μαύρη γάτα που δεν είναι εκεί." (Δαρβίνος)

Όταν έγινε η πρώτη διάσπαση του ατόμου και κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα, ο ίδιος ο Αϊζενχάουερ δήλωσε :
"Σήμερα ευρισκόμεθα στα προπύλαια της ελληνικής μαθηματικής".


Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ...

Κάθε μηχανικός κατανοεί την μαθηματική σχέση σύμφωνα με την οποία το άθροισμα δύο πραγματικών αριθμών, για παράδειγμα

1 + 1 = 2

Μπορεί να γραφτεί μ' ένα τρόπο πολύ απλό. Χωρίς αμφιβολία όμως βλέπουμε πως του λείπει παντελώς το στυλ.

Από τα πρώτα χρόνια των μαθητικών μας χρόνων γνωρίζουμε ότι:  

1 = ln

Και επίσης ότι:  
1 = sin 2 ( p ) + cos 2 ( p )  
Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε ότι:  
2 = n = 0 ( 1 2 ) n  



Για αυτό το λόγο η έκφραση: 1 + 1 = 2 

Μπορεί να γραφεί μ' έναν τρόπο πιο κομψό:

  ln ( ) + sin 2 ( p ) + cos 2 ( p ) = ( 1 2 ) n n = 0


Η οποία, όπως εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί, είναι πολύ πιο επιστημονική.

Είναι γνωστό ότι:

  1 = cosh ( q ) · ρίζα (1 - tanh ^ 2 ( q )) 







Και ότι ισχύει:  


= lim z ( 1 + 1 z ) z



Από όπου εξάγεται:

  ln ( ) + sin 2 ( p ) + cos 2 ( p ) = ( 1 2 ) n n = 0

Που μπορεί να γραφεί με τον παρακάτω πολύ πιο ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο:  


ln [ lim z ( 1 + 1 z ) 2 ] + sin 2 ( p ) + cos 2 ( p ) = n = 0 cosh ( q ) · 1 - tanh 2 ( q ) 2 n  


Λαμβάνοντας υπόψη ότι:  0 ! = 1


Και ότι η αντίστροφη ορίζουσα της μεταθετικής οριζούσης είναι ίδια με την μεταθετική 
ορίζουσα της αντίστροφης οριζούσης (σύμφωνα με την υπόθεση του μονοδιάστατου χώρου), 
 λαμβάνουμε την παρακάτω απλοποιημένη μορφή (λόγω διανυσματικής γραφής): 
 


( x ¯ Τ ) - 1 - ( x ¯ -1 ) Τ = 0





Εάν ενοποιήσουμε τις απλοποιημένες σχέσεις:



0 ! = 1           και            ( x ¯ Τ ) - 1 - ( x ¯ -1 ) Τ = 0   

Λαμβάνουμε:        (   ( x ¯ Τ ) - 1 - ( x ¯ -1 ) Τ ) ! = 1

Εφαρμόζοντας τις πιο πάνω απλοποιήσεις, εξάγεται πως από την εξίσωση:  


ln ( lim z ( 1 + 1 z ) 2 ) + sin 2 ( p ) + cos 2 ( p ) = n = 0 cosh ( q ) · 1 - tanh 2 ( q ) 2 n

Λαμβάνουμε τελικά μ' έναν τρόπο πολύ κομψό, νομοτελή, και ευνόητη για όλους, την εξίσωση:  


ln ( lim z ( ( ( x ¯ Τ ) -1 - ( x ¯ -1 ) Τ ) ! + 1 z ) 2 ) + sin 2 ( p ) + cos 2 ( p ) = n = 0 cosh ( q ) · 1 - tanh 2 ( q ) 2 n


η οποία πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι πολύ πιο επαγγελματική από την άξεστη 
αρχική εξίσωση 1 + 1 = 2.
 


Υ.Γ. ---> Για τους φίλους δικηγόρους και ίσως οικονομολόγους για να γνωρίζουν πως και εμείς της
               θετικής - πρακτικής εκπαίδευσης μπορούμε να περιπλέκουμε τα πράγματα στο άπειρο!!


Η συγκεκριμένη ανάρτηση περιγράφει τα πράγματα με χιούμορ και δε θίγει ούτε ειρωνεύεται κανέναν!!
















 




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου