ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
"Μόρφωση είναι εκείνο που μένει όταν έχουμε ξεχάσει καθετί που μάθαμε στο σχολείο." (Α. Αϊνστάιν)
"Ο μαθηματικός είναι ένας τυφλός άνθρωπος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που ψάχνει μια μαύρη γάτα που δεν είναι εκεί." (Δαρβίνος)

Όταν έγινε η πρώτη διάσπαση του ατόμου και κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα, ο ίδιος ο Αϊζενχάουερ δήλωσε :
"Σήμερα ευρισκόμεθα στα προπύλαια της ελληνικής μαθηματικής".


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Άρθρο σοβαρά επιστημονικό το παρακάτω!!

Πιστεύω οτι δεν υπάρχει άτομο αυτή την στιγμή στον πλανήτη που να ασχολείται με επιστημονικούς (και όχι μόνο) υπολογισμούς και δεν έχει ακούσει για τον stephen wolfram, το μυαλό πίσω απο το mathematica και τα υπολογιστικά αυτόματα.


Stephen Wolfram


Mathematica: Ξεκίνησε σαν πακέτο αριθμητικών υπολογισμών και συνέχισε σαν το πρώτο σύστημα με πλήρη υποστήριξη συμβολικής άλγεβρας ,χωρίς την χρήση επιπλέον  πακέτων. Με τα χρόνια απέκτησε νέους αλγόριθμους (ακόμα και για "απλούστατη" παράλληλη επεξεργασία με χρήση μιας εντολής!)  και "βιβλιοθήκες" που συγκρατούν δεδομένα ακόμα και για δορυφόρους πλανητών. Πλέον πρόκειται για το πληρέστερο (και ακριβότερο μάλλον) εργαλείο για επιστημονικούς υπολογισμούς.

Υπολογιστικά αυτόματα: Μια πρόταση του εν λόγω μυαλού (και θέμα της διδακτορικής του διατριβής αν θυμάμαι σωστά). Σκεφτείτε ένα μιλιμιτρέ χαρτί απο αυτό που χρησιμοποιούμε για τα γραφήματα συναρτήσεων.....σε κάθε κουτί του χαρτιού μπορεί να έχουμε μία κατάσταση. Κάτι σαν το 0 και 1 των bit στους υπολογιστές. Έστω λοιπόν οτι ξεκινάμε μ'ενα τέτοιο χαρτί το οποίο είναι χρωματισμένο σε κάποια τετράγωνα (1) και σε άλλα όχι (0).Ο καθηγητής Wolfram λοιπόν πρότεινε να δώσουμε απλούς κανόνες τ.ω να ξέρουμε πως ένα βαμμένο τετράγωνο επηρεάζει τα γύρω του 8 (εφόσον δεν έιναι στην άκρη του χαρτιού). Απο αυτούς τους απλούς κανόνες προέκυψαν όμως περίπλοκα μοτίβα. Αυτό λοιπόν είναι ενα υπολογιστικό αυτόματο. Λέγεται έτσι γιατί απο εμάς παίρνει μόνο τους κανόνες και την αρχική κατάσταση των τετραγώνων και μετά μπορεί να τρέξει χώρις την βοήθεια του χρήστη.....Έτσι λοιπόν ,το θέμα της διατριβής του ήταν οτι δεν έπρεπε να χρησιμοποιούμε σ'ολα τα προβλήματα τα συνηθή μοντέλα διαφορικών εξισώσεων αλλά  τα αυτόματα, καθότι μπορούσαν να προβλέψουν περίπλοκες συμπεριφορές χωρίς να είναι περίπλοκα στην μελέτη τους τα ίδια. (περίπλοκες οι σειρές fourier??? για σε παρακαλωωωωω  tongue)
Αυτό είναι ένα παράδειγμα υπολογιστικού αυτόματου,το λεγόμενο παιχνίδι της ζωής:









Δεν θα εξηγήσω σχετικά με το τι γίνεται εδώ αλλά θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας...έχει και link παρακάτω...

Αν και μεγάλα επιτεύγματα ,δεν συγκρίνονται μ'αυτό που θα ακολουθήσει...Κυρίες και Κύριοι ,σας παρουσιάζω το πρότζεκτ

Wolfram Alpha: Ας σκεφτούμε το google,ok? Είναι μια αρκετά δημοφιλής μηχανή αναζήτησης...έχει καλούς χρόνους απόκρισης και ακόμα πιο έγκυρα και στο θέμα αποτελέσματα. Αν θέλουμε να βρούμε κάτι,απλά πατάμε το όνομα και μας το βρίσκει......Πως θα σας φαινόταν όμως ενα σύστημα που όχι μόνο θα είχε πρόσβαση σ' ολόκληρη την επιστημονική γνώση που έχουμε εμείς (σαν φυλή) στην διάθεση μας αλλά θα ήταν και σε θέση να καταλαβαίνει ακριβείς ερωτήσεις και όχι σχετικές λέξεις ή φράσεις και να επιστρέφει απαντήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας wolfram, το λεγόμενο πρότζεκτ είναι ακριβώς αυτό. Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί:

  • την υψηλή γλώσσα του mathematica
  • όλες τις θεωρητίκες και πρακτικές δυνατότητες των υπολογιστικών αυτομάτων
  • αλγόριθμους αιχμής για την επεξεργασία προτάσεων στα αγγλικά

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα το οποίο θα "καταλαβαίνει" τις ερωτήσεις που θα του κάνουμε, θα "επεξεργάζεται" δεδομένα απο την τεράστια βάση δεδομένων του και θα δίνει οχι 2-3 πιθάνες απαντήσεις αλλά  ακριβείς και άμεσα συσχετισμένες με το θέμα της ερώτησης!! Αξίζει να σημειωθεί οτι η κατανόηση των ερωτήσεων είναι πρακτική! Δηλαδή, το πρόγραμμα θα παίρνει την ερώτηση του χρήστη, θα την μετατρέπει σε υπολογίσιμη ή λογική πρόταση και θα την επεξεργάζεται άμεσα! Στο τέλος θα γίνεται ξανά μετατροπή στην γλώσσα που καταλαβαίνει ο χρήστης (που μάλλον θα είναι τα αγγλικά λογώ της δύσκολιας του εγχειρήματος να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα για πολλές γλώσσες!). Σε δύο μήνες θα είναι ανοιχτό προς χρήση (αν και δεν υπάρχει ουσιαστικό deadline) και η γνώμη μου είναι πως δεν θα γίνει απλά τόσο σημαντικό όσο και το google αλλά μπορεί και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε αυτά που ρωτάμε (εγώ πάντως θα το ρωτήσω αν ισχύει η υπόθεση riemman  tongue tongue).

Σχετικά links:


 Wolfram|Alpha: http://www.wolframalpha.com/: Το site είναι ανοιχτό κ περιμένει να ενεργοποιήθει.
 Cellular Automaton ή υπολογιστικά αυτόματα: http://mathworld.wolfram.com/CellularAutomaton.html: Που μπορείτε να μάθετε περισσότερα απο το site της wolfram??
 Conway's game of life: http://www.bitstorm.org/gameoflife/: Το παιχνίδι της ζωής,ένα απο τα πιο διάσημα υπολογιστικά αυτόματα ,το οποίο μπορείτε να δείτε και offline καθότι υπάρχει και σε αρχείο για εγκάτασταση.


Πηγή:

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε από τον χρήστη arkanoid του μαθηματικού FORUM http://www.mathcom.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου